De eerste dakbedekking

De eerste dakbedekking Het platte dak werd in West-Europa snel populair toen er goedkopere alternatieven kwamen voor de edelmetalen oplossing. Papieren Dakbedekkingen in de eerste helft van de vorige eeuw werd een dak met een baan vormige dakbedekking aangeduid met het papieren dak. Architect E.J rotshuizen omschrijft dat in zijn boek | “Het dak”. Er is in die periode Sprake geweest van twee hoofdproducten: asfaltteerpapier en petroleum-asfaltpapier.

Geblazen bitumen

De ontwikkeling van polyester dragers voor bitumen dakbanen in de  zeventiger jaren van de vorige eeuw wordt wel eens de belangrijkste verbetering van bitumen dakbedekkingen genoemd.

Polymere dakbedekkingen

Met de introductie van kunststoffen en met kunststoffen gemodificeerde bitumen dakbanen kregen de daken er, afhankelijk van de kwaliteit van uitvoering, een dimensie bij: een langere levensduur met minder onderhoud. [/icon_3]

Naar warme daken

De geschiedenis van VEBIDAK  loopt voor een deel parallel met die van de bouwfysica. in de dakenwereld gaat het “bouwfysica” eigelijk alleen maar om de thermo-hygrische aspecten, terwijl er natuurlijk ook andere fysische grondslagen zijn die betrekking hebben op de bouw, zoals akoestiek en verlichting.

Welke soorten Dakbedekking zijn er nou eigelijk

Sbs dakbedekking

SBS-dakbannen zijn omstreeks 1972 in Duitsland geïntroduceerd en al snel op de Nederlandse markt gebracht. De eerste echte doorbraak  kwam omstreeks 1983 toen inmiddels ook een aantal Nederlandse fabrikanten SBS-dakbanen produceerde. De introductie van SBS-gemodificeerde dakbedekkingsmaterialen op de Europese markt is onder meer gestimuleerd door diverse publicaties van Shell op dit gebied. Bovendien speelt een belangenrijke rol dat van meet af aan de Duitse en France fabrikanten kozen voor SBS-modificatie. In eerste instantie waren het de zware Duitse SBS-rollen die op de Nederlandse markt kwamen. Ook de France rollen waren van dit zware kaliber. Het Nederlands fabrikant was lichten dus ook goedkoper. In de pratijk bleek dat ook deze dakbanen goed voldeden. Vanaf 1991 worden gecombineerde dragers gebruikt (polyester-glascombinatie type (470).

Epdm dakbedekking

Het  oudste EPDM-dak in Nederland is van 1966. Aanvankelijk  werd het EPDM in grote prefab membranen geleverd vanwege de lastig te maken overlappen in het werk. De Amerikaanse werkwijze met gelijmde overlappen met primer en tape is in Nederland nooit echt van de grond gekomen. Het product is geëvolueerd tot een betrouwbare dakbaan waarvan bij veel producten de overlappen en aansluitingen thermisch kunnen worden gelast. Het meest succesvolle product is de SBS-gemodificeerde bitumen gecacheerde EPDM-dakbaan die veel wordt gebruikt in bitumen dakbedekkingssystemen bij randen,opstanden en gevels.

resitrix dakbedekking

Resitrex ervaring-met meer dan 50 miljoen vierkante meters wereldwijd verlegd. Resitrex sk partial bond is een thermisch lasbare EPDM  dakbaan (synthetisch rubber) voorzien van een ingevulkaniseerde  glas draadwapening. De onderzijde is voorzien van een partieel zelfklevende cacheerlaag uit hoogpolymeer sbs met verwijderbare pe-follie.

dakbedekking

APP-dakbanen zijn in Italië ontwikkeld en in 1966 Geïntroduceerd. In 1974 zijn deze producten op de Nederlandse markt gebracht. In die periode zorgende VEBIDAK enVENEDAK voor technische voorlichting en promotie van teermastiek en bitumendakbedekkingen voor de afdeling bouwkunde van alle MTS- en sommige HTS opleidingen in Nederland. Derbigum, bij monde van Nanne van ijs uit Leeuwarden, gaf tegenlezingen met een eenlaagse koud gekleefde APP-dakbedekkingen.

kunststof dakbedekking

PVC-dakbanen een van de eerste daken met een kunststof toplaag was het Evoluon te Eindhoven in 1966. Voor elders in dit boek aangehaalde vakinstructeur Albert Verhees was dit dak een hoogtepunt uit zijn loopbaan. Op de onderlagen is een PVDF (Tedlar) dakbaan gekleefd. Albert verdeelde het grote schaaldak in schuin verlopende patronen zodat er weinig materiaal werd versneden. PVC-dakbanen zijn met behulp van weekmakers taai gemaakt waardoor een soepele folie ontstaat die onder vrijwel alle gebruiksomstandigheden op het dak is te verwerken. Het percentage toegevoegde weekmakers varieert tussen 28% en 40%.

 

 

Vraag hier u vrijblijvende offerte aan!

Wilt u gebruiken maken van een van onze diensten onze werknemers staan graag voor u klaar

Call Now Button